"Tämän täytyy olla unta, ajettelin, kun sunnuntai aamuna nostin pääni tyynystä ja kurkkasin mitä jalkojeni viereen patsastelemaan jäänyt kissani puuhasi. Siinä se istui takapuoli oudon tiukasti kiinni patjassa ja tuijotti jonnekin kaukaisuuteen. Sitten nousi häntä...
Siis mitä??? Kissa pissasi kylmän viileästi sänkyyn jalkojeni juureen! En tiedä kumpi pomppasi pystyyn nopeammin, minä vai kissa. Ja ei, se ei ollut unta, siitä oli todisteena ihan oikea, märkä pissaläikkä lakanoissa! Miksi kissa, joka oli aina käynyt tarpeillaan hiekkalaatikollaan, halusi yhtäkkiä pissata sänkyyni?
Eikä siinä vielä kaikki... tyyppi jatkoi matkaansa sängyn vieressä lattialla olleen vaatekasan luo ja kykistyi siihen. Muutaman pisaran sai siihenkin tiristettyä.
Myönnän, että epäuskoa seurasi suuttumus. Oli aika vetää henkeä ja miettiä. Tämä ei ollut normaalia ja siihen oli oltava jokin syy. Ihan vaan minua ärsyttääkseen ei kissa pitkin huonetta alkaisi pissailemaan...
Ratsaus hiekkalaatikolle valaisi hieman asiaa. Kylpyhuoneen lattia oli kuin sahara, hiekkaa oli käytännössä katsoen kaikkialla. Pissatyypillä oli ollut valtava kaivuu-urakka, mutta tuotoksia ei juurikaan näkynyt. Miksi siis tiristellä viimeisiä pisaroita muualle kuin sinne mihin ne olisivat kuuluneet?
Soitto eläinlääkäripäivystykseen teki hyvin selväksi sen, että nyt saattoi olla kiire ja juostiin aikaa vastaan. Mikäli kissan rakko ei jostakin syystä pääsisi tyhjentymään, voisi se pahimmassa tapauksessa revetä.
Tämä mielessä yritin saada koppaan menoa kaikin tavoin välttelevän, salamaakin nopeamman pissatyypin kiinni. Epäonnistumisia tuli monta, mutta ehkä takaraivossa jäytävästä pelosta johtuen pissatyyppi joutui lopulta myöntämään, että hävisi sitkeydessä, ainakin tällä kertaa.
Päivystyksessä selvisi, että kissan rakko oli aivan tyhjä. Mutta rakon seinämät olivat paksuuntuneet ja tulehdustakin oli. Pissatyyppi sai diagnoosin "idiopaattinen kystiitti eli FIC". Se on virtsarakon steriili tulehdustila, joka aiheuttaa kissalle kipua virtsatessa. Idiopaattisen kystiitin pääsyynä on usein stressi. Tässä tapauksessa ei tarvinnut pitkään miettiä, mikä sen olisi pissatyypin tapauksessa voinut aiheuttaa.
Pitkä muutto toiselle paikkakunnalle oli varmasti ollut automatkoihin tottumattomalle kissalle todellinen stressi, vaikka sitä useilla konsteilla pyrittiinkin lieventämään. Seuraava stressinaihe pukkasi päälle jo parin viikon jälkeen muutosta: eläinlääkärillä oli käytävä rokotusten vuoksi. Ja se reissu ei mennyt aivan kuten Strömsössä..."
Pieniä ja helposti ohitettavia asioita näin ihmisen näkökulmasta, mutta ei ehkä aran kissan, joka ei kykene vetämään syy ja seuraus suhdetta toimenpiteiden ja hyvinvoinnin välille. Jos ihminen reagoi kropallaan stressiin niin miksi eläinkin ei tekisi niin?
Eläimeltä puuttuu vain keinot sanoittaa ongelmiaan, joten sen ainoa mahdollisuus on kommunikoida sille luontaisella kielellä. Kommunikoinnin lopputulos riippuu siitä miten ihminen eläimen viestit ymmärtää. Helppoa se ei aina ole ja monesti mennään metsään.
Eläinsuojista uusiin koteihin lähtevillä kissoilla esiintyy helposti vääriin paikkoihin pissailua. Harmittavan usein hutipissailun syytä ei selvitetä, koska se mielletään huonoksi käyttäytymiseksi ja protestoinniksi ja ihmisen ensimmäinen reaktio on kiukku. Laatikon ohi pissaaminen kertoo kuitenkin lähes aina kissan kivusta tai stressistä ja kissan tarpeesta saada välitöntä eläinlääkärin apua.
Kissan virtsatieongelmat voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia ja siksi ne pitäisi aina tarkistuttaa mahdollisimman pikaisesti. Moni eläinsuojaan takaisin palautunut tai "ongelmakissaksi muuttunut" tapaus on eläinlääkärissä käynnin jälkeen saanut selvän virtsatiediagnoosin, joka olisi helpostikin ollut hoidettavissa. Surullista sinänsä.
Selvännäkijä meistä ei ole kukaan, mutta omaa tietämystään voi aina kartuttaa. Ja kun se oma lemmikki alkaa käyttäytymään normaalista poikkeavalla tavalla, on syytä painaa jarrua oman ärtymyksensä suhteen ja todella miettiä, mikä eläimen elämässä on muttunut verrattuna aikaisempaan. Syyt saattavat olla yllättäviä, mutta niiden ymmärtäminen auttaa sekä ihmistä, että eläintä. Fakta kuitenkin on, että syy usein löytyy.
Lue eläinlääkäri Johanna Lankilan kattava ja mielenkiintoinen artikkeli idiopaattisesta kystiitista sekä lisäinfoa kissojen yleisistä virtsatievaivoista alla olevien linkkien kautta!
Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31
07945 KUGGOM, Loviisa
puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi
yhdistys@loviisankissatalo.fi
Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä.
Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen.
© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.