1635330446485_Aran_kissan_monet_kasvot.png-me

Eläin­suo­je­lu­yh­dis­tys­ten hoivissa uutta kotia etsivien kissojen esit­te­lyis­sä törmää monesti sanaan "arka". Miten kissan arkuus ilmenee ja miten se vaikuttaa uuden kodin saamiseen?

Moni mieltää aran kissan hieman reppanaksi tapaukseksi, joka tarvitsee vain aikaa muuttuakseen reippaaksi kotikissaksi. Valitettavasti asia ei ole näin. Aika edesautttaa kyllä asiassa, mutta yksistään se ei riitä muuttamaan arkaa kissaa sylissä köllötteleväksi kotikissaksi.


MIKÄ ARKA KISSA?

Arka kissa pelkää tai on epäluuloinen. Sen pelkotilaan voi olla monta syytä. Sitä on voitu kohdella huonosti ja arvaamattomasti tai se ei ole ehkä koskaan tottunut olemaan ihmisen lähellä (näin esim. usein populaatiokissojen kohdalla). Arkuus voi vähentyä ainostaan luottamuksen kautta ja sen saavuttamiseksi ihmisen on oltava valmis tekemään töitä. Luottamusta ei voi ottaa, se on ansaittava.


Arka kissa ei näytä aina samalta. Se ei ehkä olekaan se nurkassa hiljaisena ja mahdollisimman näkymättömänä nyhjöttävä tyyppi, vaan se voi olla se tapaus, joka sähisee ja tekee valehyökkäyksiä, kun sitä yrittää lähestyä. Yhteisen kielen puuttuessa kissa yrittää kaikin mahdollisin keinoin viestittää ihmiselle, että olisi toivottavaa pysyä hieman kauempana ja antaa tilaa. Valitettavan usein ihminen vetää käyttäytymisestä väärät johtopäätökset ja mieltää kissan aggressiiviseksi.


OIKEA KISSA OIKEALLE IHMISELLE

Eläinsuojien lähtökohtaisena tarkoituksena on yhdistää oikea kissa ja oikea ihminen. Näin yhteiselo on jatkossa kaikille osapuolille mukavaa ja palkitsevaa. Se, että pyydetään ihmistä harkitsemaan jonkin tietyn kissan sopivuutta omaan perheeseen, ei ole epäluottamuslause. Se on vain hyvää tarkoittava tuuppaus miettiä vastaavatko omat toiveet ja todellisuus toisiaan.


Eläinsuojissa työskentelevät aktiivit oppivat tuntemaan kissat ja pääsevät tutustumaan niiden persoonallisiin piirteisiin. Tämän vuoksi heillä on usein näkemys siitä millaiseen kotiin mikäkin kissa parhaiten soveltuisi. He pyrkivät opastamaan kissankatsojia, jotta oikea kissa ja oikea ihminen/perhe saataisiin yhdistettyä mahdollisimman mutkattomasti.


Toisinaan tämä tarkoittaa myös sitä, että kissaa etsivälle joudutaan kertomaan, ettei hänelle sopivaa kissaa ei ole tarjolla, ainakaan juuri sillä hetkellä. Tämäkään ei ole epäluottamuslause, vaan hyvää tarkoittava ele niin kissan, kuin kissan hankintaa suunnittelevan ihmisenkin kannalta. Se ei tarkoita sitä, että omistajaehdokas luokiteltaisiin epäsopivaksi lemmikinomistajaksi. Se on ainoastaan faktoihin perustuva huomio yh­teen­so­pi­mat­to­mas­ta parista. Ei henkilö-, vaan asiatasolla.


ANNA AIKAA JA TIEDÄ MITÄ ETSIT

Eläimen adoptoinnilla ei koskaa tulisi olla kiire. Sen pitäisi pohjautua perusteelliseen harkintaan ja tiedon keräämiseen. Jos haluaa itselleen sopivan lemmikin ja haluaa antaa eläimelle pysyvän ja rakastavan loppuelämän kodin, ei päivillä, viikoilla tai kuukausilla pitäisi olla merkitystä. Mikäli sopivaa kissaa ei ensimmäisellä kerralla löydy, hyvä kotiehdokas pidetää aivan varmasti mielessä ja häntä kontaktoidaan sopivan eläimen löydyttyä.


On järkevää olla itselleen rehellinen ja miettiä mihin omat rahkeet riittävät. Onko aran kissan kesytysprosessiin arkielämässä todella aikaa, halua ja osaamista? Omaa osaamistaan voi aina kartuttaa, mutta aikaa ei voi ostaa. Vai haluaako itselleen mieluummin kissan, joka on jo reipas ja sosiaalinen ja solahtaa perheen arkeen kuin huomaamatta. Rehellinen vastaus tähän kysymykseen edesauttaa sekä omaa, että kissan hyvinvointia jatkossa.


Meillä on yhdistyksessä tällä hetkellä tilanne, että meillä kotia etsivät kissat ovat kaikki enemmän tai vähemmän arkoja. Siitä huolimatta aivan mahtavia ja persoonallisia tyyppejä joka ikinen. Jokaisessa hoitovuorossa kissoja pyritään sosiaalistamaan. Pieni pala kerrallaan rakennetaan luottamusta positiivisten kokemusten kautta. Välillä se tarkoittaa pienen pieniä tuuppauksia epämukavuusalueelle ja rajojen rikkomista, mutta aina eläimen ehdoilla.


Joka ikinen luottamuksen osoitus noteerataan ja niistä iloitaan yhdessä va­paa­eh­tois­kol­le­goi­den kanssa. Jokainen edistysaskel vie kissoja lähemmäs omaa kotia ja onnellista yhteiseloa ihmisen kanssa. Ja joku päivä talolle saapuu juuri se oikea ihminen ja täydelinen match on valmis.


Odotathan sinäkin omaa, täydellistä matchiasi jollet vielä ole sellaista löytänyt...


Yh­teys­tie­dot

Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31

07945 KUGGOM, Loviisa


puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi

yhdistys@loviisankissatalo.fi


Vierailut kis­sa­ta­lol­la

Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä. 


Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen. 


© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.