Munuaisten vajaatoiminta on diagnosoitavissa melko helposti eläinlääkärin tekemästä veri- ja/tai virtsanäytteestä. Vajaatoiminta ei ole sairaus, josta voi parantua. Oikealla loppuelämän ruokavaliolla ja mahdollisesti lääkärin määräämällä lääkityksellä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivä kissa voi kuitenkin saada jopa useitakin lisävuosia.
Kroonisen vajaatoiminnan ensimmäiset oireet alkavat näkyä kissasta päälle päin vasta, kun munuaisista 2/3 on tuhoutunut. Tämän vuoksi olisikin tärkeää käyttää ikääntyvää (n. 8-vuotias tai vanhempi) kissaa säännöllisissä terveystarkastuksissa, jotta munuaisten vajaatoiminta havaittaisiin mahdollisimman aikaisin. Mitä aiemmin munuaisten vajaatoiminta havaitaan, sen paremmin ongelmaan voidaan puuttua ja saada kissalle terveitä elinvuosia lisää.
Munuaisvaivaiselle kissalle tulee aina olla runsaasti raikasta vettä tarjolla. Vettä kannattaa laittaa tarjolle useampaankin paikkaan, myös tavanomaisen ruokintapaikan ulkopuolelle. Myös märkäruokaan voi lisätä lorauksen vettä, jos kissa ei muuten vaikuta juovan paljoa. Kuivaruoka ei ole munuaisvaivaisen kissan parasta ravintoa korkeiden hiilihydraattipitoisuuksien vuoksi.
Munuaisvikaisen kissan ruuan proteiini- ja fosforipitoisuutta tulee vähentää, jotta munuaisiin kohdistuvaa rasitusta saadaan pienemmäksi. Lihansyöjänä kissa kuitenkin tarvitsee proteiinia, joten ruuan valkuaisen (eli proteiinin) laadun tulee olla korkea. Vastaavasti rasvojen ja vitamiinien määrää tulisi nostaa, omega3 on erityisen tärkeä munuaisvaivaiselle. Vitamiinilisänä toimii yleensä hyvin Nutri Plus -geeli, jota saa reseptittä esimerkiksi apteekista ja josta suurin osa kissoista pitää. Valmisruokaa ostaessa kannattaa vilkaista purkin kyljestä ravintoainekoostumuksia ja vertailla niitä. Ravintoainekoostumus kertoo esimerkiksi ruuan valkuaisaine-, rasva- ja fosforipitoisuuksista.
Eläinkaupoista ja eläinlääkäriasemilta on saatavilla useita eri valmistajien erityisiä munuaisruokia, joissa nämä ruokintatarpeet on otettu huomioon. Myös iäkkäille kissoille suunnatut senior-ruuat ovat usein munuaisvaivaisellekin sopivia. Uutta ruokaa kannattaa alkaa tarjota pikku hiljaa, ensin osana tavanomaista ruokaa ja vähitellen uuden ruuan määrää lisäten. Kokeile eri valmistajien tuotteita. Jos kissaa ei saa syömään erikoisruokia sitten millään, anna sen syödä ihan tavanomaista, tuttua ruokaansa. Paastoaminen ei sovi kissoille ylipäätään, mutta munuaisvaivaiselle kissalle se on erityisen vaarallista.
Lähteet:
https://britvetdiets.com/fi/health-info/618-munuaisvaivat
https://sopulivet.fi/data/pdf/kissojen%20krooninen%20munuaisten%20vajaatoiminta.pdf
Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31
07945 KUGGOM, Loviisa
puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi
yhdistys@loviisankissatalo.fi
Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä.
Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen.
© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.