NIRSO KISSA
Varsinkin ainoa kissa saattaa alkaa nirsoilla ruoastaan ja ruokinta muodostuu ongelmalliseksi. On kuitenkin muistettava, että ihminen on vastuussa kissan ruokavaliosta ja kissa syö sitä, mitä sen lautaselle laitetaan. Mikäli kissa haluaa syödä esim. ainoastaan kalaa tai sisäelimiä, se on vaarassa saada erilaisia puutostauteja. Omistajan on oltava tiukkana ja pidettävä kiinni terveellisen ruokavalion vaatimuksista.
Yli kahden vuorokauden syömättömyys voi olla kissalle vaaraksi. Kissa voi oppia syömään uusia ruokalajeja helpommin, jos tuttuun ruokaan sekoitetaan hiukan uutta ja määrää lisätään asteittain parin viikon aikana.
VATSA SEKAISIN
Vaikka ripuli on usein ohimenevä ongelma, kissan vointia silti syytä seurata tarkasti, jotta kissan elimistö ei pääse kuivumaan. Uusi, outo ruokalaji tai ruokalautasen jääminen liian pitkäksi aikaa seisomaan lämpimään voi aiheuttaa varsinkin pennulle äkillisen ripulin. Pieni pentu ei kestä kovin kauaa ripulia vaan elimistö kuivuu nopeasti, ja mitä pienempi kissa on, sitä nopeammin vatsa on hoidettava kuntoon. Muita tavallisia ripulin aiheuttajia kissoilla voivat olla:
Ensin yritetään saada selville ripulin aiheuttaja. Mikäli vatsa on mennyt sekaisin jostakin ruokintaan liittyvästä syystä, poistetaan ongelman aiheuttaja toistaiseksi ruokavaliosta. Kissalle tarjotaan hyvin sulavaa, vähärasvaista ja herkullista ruokaa useita pieniä annoksia päivässä. Ruoan olisi hyvä olla myös nestepitoista.
Aikuista kissaa ei kannata hoitaa ruokavaliolla yli kolmea päivää. Mikäli vatsa on edelleen löysällä, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Pienikokoiselle pennulle jo 1 - 2 vuorokauden mittainen kuivuminen on kohtalokasta. Mikäli ripulointiin liittyy myös oksentelua, elimistön kuivuminen on nopeampaa ja hoitoon on hakeuduttava aikaisemmin.
Koska kissan ripulia uskaltaa hoitaa kotona?
Jos kissa on pirteä, juo ja oireet eivät ole voimakkaita, kissaa voi ensin koittaa hoitaa kotona. Kissan pienessä kehossa muutokset voivat kuitenkin tapahtua nopeasti, joten tilannetta on seurattava ja eläinlääkäriin on otettava yhteyttä, jos tilanne kääntyy huolestuttavaan suuntaan.
SAIRAAN JA IÄKKÄÄN KISSAN RUOKAHALUN HEIKKENEMINEN
Huonosti syövä sairas tai iäkäs kissa on syytä viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi. Sairaalla tai sairaudesta toipumassa olevalla kissalla ei useinkaan ole ruokahaluja. Kissa valitsee ruokansa enemmän hajun kuin maun perusteella, joten voimakastuoksuiset herkut, kuten savukala tai maksamakkara, saattavat houkutella kissan syömään myös muuta ruokaa.
Vanhan kissan hajuaisti on saattanut heikentyä, ja siksi hyvälle tuoksuvien herkkupalojen avulla ruoka maistuu usein paremmin. Kissoille saa eläinlääkäriasemilta myös erityistä toipilasruokaa, joita voi antaa tarvittaessa myös ruiskulla suuhun. Apteekista voi ostaa myös energiapitoisia ravintolisiä, jotka yleensä maistuvat kissoille hyvin.
Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31
07945 KUGGOM, Loviisa
puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi
yhdistys@loviisankissatalo.fi
Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä.
Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen.
© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.