KISSALLE MYRKYLLISIÄ KASVEJA
Usein kissa välttää syömästä mitään, mikä voi aiheuttaa sen sairastumisen. Kissat ovat erittäin herkkiä katkerille makuille, ja useimmat aineet, jotka ovat niille myrkyllisiä, maistuvat katkerilta. Kuitenkin yllättävän moni Suomessa kasvava tai kasvatettava kasvi on kissoille myrkyllinen.
Kissaperheen huonekasvien valintaan tulee kiinnittää erityisen tarkkaan huomiota. Erityisesti liljamyrkytykset (suvut lilium ja hemerocallis) ovat usein kuolemaan johtavia. Myrkyn pitoisuus kasvissa vaihtelee, mutta kaikkien osien ja jopa siitepölyn syöminen on vaarallista. Tappava annos saadaan jo alle yhden lehden syömisestä!
Huolehdi, että kissasi ei pääse myrkyllisten kasvien luo. Kissa ei itse tunnista kaikkea, mikä on sille myrkyllistä. Kissan syötyä jotain sopimatonta hoitoohjeet tulee aina tarkistaa eläinlääkäriltä. Kissan hyvin nuori tai vanha ikä sekä perussairaudet voivat vaatia erityishuomiota.
Tarkista alla olevista listoista eri kasvien vaarallisuusaste ja vaikutukset kissaan.
Tappavan myrkylliset kasvit/kasvinosat, joiden syöminen vaatii välitöntä eläinlääkärin hoitoa:
Ärsyttävät kasvit:
Oireina oksentelu, kuolaaminen, huono ruokahalu, venyttely, ripuli sekä kitkerästä mausta tai limakalvoärsytyksestä johtuva väsymys. Oireita voi helpottaa houkuttelemalla kissan juomaan runsaammin.
Kalsiumoksalaattikiteitä sisältävät kasvit, jotka ärsyttävät mekaanisesti suun limakalvoja:
Oireina suun kipu, nielemisvaikeus, syömättömyys, kuolaaminen, limakalvojen turvotus, oksentelu ja vaisuus. Oireet menevät itsestään ohi ja niitä voi helpottaa huuhtelemalla kissan suuta vedellä sekä tarjoamalla pienen määrän hylamaitoa, jogurttia tai sukralfaattia, joka tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille.
Muita myrkyllisiä/ärsyttäviä kasveja:
Yllä oleva lista ei ole kaiken kattava, joten pidä kaikki asiat, joista et ole varma, poissa kissan ulottuvilta.
MYRKYLLISIÄ JA EPÄSOPIVIA RUOKIA
Monet kodissasi todennäköisesti säilyttämistäsi ruoista ovat myrkyllisiä kissoille, ja oireet vaihtelevat pahoinvoinnista vaikeaan elinvaurioon.
Suklaa on myrkyllistä koirien lisäksi myös kissoille sen sisältämän teobromiinin vuoksi. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän se sisältää teobromiinia. Nautitun suklaan määrästä ja tyypistä riippuen seurauksena voi olla epänormaali sydänrytmi, vapinaa, kohtaus ja jopa kuolema.
Sekä sipuli, että valkosipuli aiheuttavat ongelmia kissan keholle, sillä ne voivat lisätä punasolujen hajoamista, mistä voi seurata anemia. Ne voivat aiheuttaa myös ruoansulatuskanavan häiriöitä ja ripulia.
Myös viinirypäleet ja rusinat ovat myrkyllisiä ja aiheuttavat munuaisten vajaatoimintaa. Kissoilla varhaisia varoitusmerkkejä ovat toistuva oksentelu ja hyperaktiivisuus.
Jos kissalle annetaan raakoja kananmunia, sillä on riski saada ruokamyrkytys. Tämän lisäksi kananmunat voivat häiritä B-vitamiineihin kuuluvan biotiinin imeytymistä kananmunan valkuaisen sisältämän avidiini-nimisen proteiinin vuoksi. Jos kissasi syö suuria määriä maksaa, seurauksena voi olla A-vitamiinimyrkytys, joka voi vaikuttaa kissan luihin ja aiheuttaa osteoporoosin.
Vältä antamasta kissalle makupaloja ruokapöydältä tai aterian tähteitä. Se lisää kerjäämistä, voi aiheuttaa painonnousua ja lisäksi vahingoittaa kissan ruoansulatusjärjestelmää. Rasvaiset tai paistetut ruoat voivat olla liian raskaita kissallesi ja aiheuttaa ripulia. Kissalle ei pidä antaa alkoholia eikä kofeiinia, sillä ihmisten näistä aineista saamat vaikutukset ovat voimakkaampia kissoilla niiden pienen koon vuoksi ja voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa.
Vaikka mielikuva kissasta juomassa maitoa lautaselta on yleinen, kissa sietää laktoosia huonommin vieroituksen jälkeen, ja maidon nauttiminen voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja epämukavaa oloa.
LÄÄKKEET JA KEMIKAALIT
Kissasi saa haitallisen reaktion kotitaloustuotteissa esiintyviin tiettyihin yhdisteisiin, mukaan lukien parasetamoli, aspiriini ja ibuprofeeni. Fenoliset desinfiointiaineet, kuten wc:n puhdistusaineet, ja liuottimet, kuten mineraalitärpätti, ovat myös haitallisia. Permetriini, jota esiintyy joissakin hyönteismyrkyissä, ja etyleeniglykoli (jäätymisenestoaine) ovat nekin myrkyllisiä kissoille. Pidä kaikki nämä tuotteet poissa kissasi ulottuvilta ja paikassa, johon kissa ei pääse helposti.
Lähteet:
https://www.royalcanin.com/fi/cats/health-and-wellbeing/what-foods-are-toxic-for-my-cat
https://www.sympaatti.fi/artikkelit/myrkytykset-kissoilla
Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31
07945 KUGGOM, Loviisa
puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi
yhdistys@loviisankissatalo.fi
Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä.
Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen.
© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.