Vinkkejä se­nio­ri­kis­san elä­ke­päi­viin

Ikä voi tuoda tul­les­saan myös ter­vey­son­gel­mia. Ongelmien en­nal­taeh­käi­sy ja varhainen ha­vait­se­mi­nen ovat avai­na­se­mas­sa on­nel­lis­ten elä­ke­päi­vien tur­vaa­mi­ses­sa. Ongelmien huo­maa­mi­nen on tärkeää siksikin, että monet ter­veys­haas­teet vaativat muutoksia myös ruo­ka­va­lioon.

old-cat-4496516_1280.jpg-me


LAADUKAS RUOKA

Oikea ruokavalio vaikuttaa suoraan ikääntyvän kissan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joten on viisasta kiinnittää erityistä huomiota siihen, mitä seniorin kuppiin laitat. Kaikki kissat hyötyvät korkealaatuisesta ruoasta, ja sen perusta on sama iästä riippumatta: paljon proteiinia oikeasta lihasta. Kissan voidaan ajatella olevan "ikääntyvä" noin 7-8-vuotiaana.


RIITTÄVÄ NESTEIDEN SAANTI

Kissat tuntevat heikosti janoa, ja sen vuoksi kissanomistajan pitää varmistaa seniorinsa riittävä nesteen saanti, jotta vältytään vakavilta terveysongelmilta. Yksi helppo keino on lisätä ruokavalioon laadukasta märkä- tai raakaruokaa.


Kiinnitä huomiota myös siihen, miten kissasi mieluiten juo: jotkut kissat rakastavat juoksevaa vettä ja toiset suosivat läpinäkyviä, täysiä vesiastioita. Vaihda kissan vesi usein ja varmista, ettei astiaan ole jäänyt vähäistäkään pesuaineen hajua.


Juomiskysymyksissä myös vessa-asioilla on merkitystä: jos kissa ei halua käyttää hiekkalaatikkoaan, se voi alkaa pantata myös juomista välttääkseen pissalla käyntiä.

  • Varmista, että hiekkalaatikot ovat puhtaita ja raikkaita
  • Sijoita vessat rauhallisiin paikkoihin
  • Valitse hiekka kissasi mieltymysten mukaan
  • Oikea määrä hiekkalaatikoita on kissojen määrä plus yksi ylimääräinen

RUOKAILU & KISSAN PAINO

Ylipaino on lemmikeillä tavallinen ongelma. Liiasta painosta kärsivät erityisesti seniorilemmikit, ja se voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Ennaltaehkäisevä painontarkkailu on helpompaa kuin laihduttaminen. Erityisesti leikatuille ja ikääntyville kissoille kehitetyt kissanruoat sisältävät yleensä vähemmän kaloreita. Usein nämä ruoat sisältävät myös ainesosia, jotka tukevat esimerkiksi nivelten ja virtsateiden hyvinvointia.


RAVINTOLISÄT

Monet vanhat kissat hyötyvät terveyttä tukemaan tarkoitetuista ravintolisistä, kuten nivelravinteistä ja omega-rasvahapoista. Kysy lisätietoja eläin­tar­vi­ke­liik­keis­tä tai eläinlääkäriltäsi.


Lähde: Musti ja Mirri: Vinkkejä seniorikissan terveelliseen ruokavalioon


Yh­teys­tie­dot

Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31

07945 KUGGOM, Loviisa


puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi

yhdistys@loviisankissatalo.fi


Vierailut kis­sa­ta­lol­la

Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä. 


Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen. 


© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.