tree-736877_1280.jpg-me

An­tai­sit­ko si­jais­ko­din kissalle?

Joskus sitä kissakin on ihan kuu­ta­mol­la, kun nor­maa­lis­ta ko­ti­kis­san arjesta ei ole mitään kokemusta...

Eläin­suo­je­lu­yh­dis­tyk­set tekevät työtä sen eteen, että kodittomiksi jääneet eläimet saavat asianmukaista hoitoa ja pääsevät lopulta hyviin loppuelämän koteihin. Kaikki eläimet eivät välttämättä mahdu löytöeläintaloihin tai niillä voi olla erityistarpeita, jotka on helpompi huomioida kotioloissa. Tämän vuoksi eläimille tarvitaan myös muita väliaikaisia pitopaikkoja eli sijaiskoteja.


Sijaiskoti on nimensä mukaisesti koti, jossa kissaa hoidetaan siihen saakka kunnes sille löytyy oma, loppuelämän koti. Sijaiskodissa kissa saa kuntoutua ja toipua koettelemuksistaan, tervehtyä, oppia luottamaan ihmiseen ja opetella elämää perheenjäsenenä. Joissain tapauksissa sijaiskoti voi olla paras paikka eläimelle päästä uuden elämän alkuun.


Sijaiskodin voi tarjota kuka tahansa, jolla on kissojen pitoon sopiva asunto ja halu auttaa. Tehtävään täytyy myös sitoutua, sillä eläimen sijaiskodissa viettämää aikaa ei pystytä etukäteen määrittämään. Omia lemmikkejä voi olla, kunhan niiden terveydenhoito on kunnossa (rokotukset ym). 

Toiminta ei aiheuta sijaiskodille kustannuksia, vaan eläin­suo­je­lu­yh­dis­tys maksaa kissan hoidosta syntyvät kulut (eläinlääkäri, ruoka ym.). 


Sijaiskotia kaipaavia kissoja on monenlaisia. Osa niistä on jo kesyjä, toisille taas sosiaalistuminen ja kesyyntyminen sekä ihmisen kanssa elämän opettelu ovat tärkeitä asioita kissan tulevaisuutta ajatellen. Tällaisten eläinten kohdalla sijaiskodilta vaaditaan jo hieman enemmän kissakokemusta. 


Jos olet kiinnostunut si­jais­ko­ti­toi­min­nas­ta, ota meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme millainen sijaiskotia kaipaavien kissojen tilanne yhdistyksellämme kullakin hetkellä on. Yritämme aina löytää kissalle sen tarpeita parhaiten vastaavan sijaiskodin ja sijaiskodille heidän elä­män­ti­lan­tee­seen­sa ja kissakokemukseensa nähden sopivan kissakandidaatin.


Lisää aiheesta Suomen eläinsuojelun oppaissa:


HALUATKO KURKISTAA SIJAISKODIN ARKEEN?

Seuraavat tarinat avaavat sijaiskodin arkea sijaiskotien itsensä kertomana. 


Sijaiskotitoiminta - täynnä vastuullista iloa kertoo kuinka eräs aktiivimme päätyi mukaan si­jais­ko­ti­toi­min­taan ja mitä se on hänelle antanut. 

Sijaiskotikissa Sumun tarina puolestaan avaa sijaiskodin arkea Sumun blogin muodossa.


Kissasijaiskodin_elamaa_Sumu_kissa.png-me

Si­jais­ko­ti­kis­sa Sumun tarina

Haluatko kurkistaa si­jais­ko­din arkeen? Si­jais­ko­dis­sa asuvan Sumu-kissan tarinaan pääset tutus­tu­maan Sumun omassa blogissa.

Sumun matka kohti uutta elämää alkoi tammikuussa 2020. Tämä arka, kosketusta sietämätön tyttö lähti kissatalolta omaan sijaiskotiin kesyyntymään ja opettelemaan normaalia kotikissan elämää. 


Nyt reilun vuoden kestäneellä matkalla on ollut jos jonkinlaista mutkaa, eikä kaikki todellakaan ole mennyt kuin Strömsössä. Kompasteluja on sattunut sekä sijaiskodin ihmisille, omille eläimille että Sumulle itselleen. Silti eteenpäin on menty joka ikinen päivä. Sumusta on kuoriutunut tällä matkalla mitä hurmaavin kissaneiti, joka on kietonut koko sijaiskodin porukan häntänsä ympärille. Kaikki muut, paitsi Kuningatar Kertun...


Mikäli olet kiinnostunut Sumun tarinasta, tervetuloa tutustumaan Sumun blogiin!

20201109_184318.jpg-me

Si­jais­ko­ti­toi­min­ta - täynnä vas­tuul­lis­ta iloa

Mitä si­jais­ko­ti­na toi­mimi­nen vaatii ja mitä se antaa? Tässä erään ak­tii­vim­me ko­ke­muk­sia si­jais­ko­ti­toi­min­nas­ta.

"Voisi kai sanoa, että tavallaan ajauduin mukaan si­jais­ko­ti­toi­min­taan. Kissatalolla oli pari leikkauksesta toipuvaa kissaa, joiden sijoittaminen talolle oli haastavaa silloisen suuren kissamäärän vuoksi. Päätin helpottaa tilannetta ja ottaa kissat hoiviini muutamaksi päiväksi. 


Kotonani oli tilaa ja kylpyhuone sekä sauna toimivat karanteenitilana. Puoleksi läpikuultava lasiovi erotti kylpytilat muusta asunnosta ja pian huomasin, että siitä oli todellista hyötyä. Oven läpi omat ja sijaiskotikissat pääsivät näkemään toisiaan ja oviraon kautta ne saattoivat vaihtaa hajuja ja halutessaan tassutella toisiaan. Ilokseni omat kissani ottivat vieraat erittäin hyvin vastaan.


Kylpyhuoneessani on tämän jälkeen vieraillut useita kissoja tilanteen aina niin vaatiessa. Suurin osa on ollut pentuja, jotka ovat tulleet kissatalolle niin pieninä, että olisivat tarvinneet vielä emon hoivaa, mutta talolla ei ole ollut heille sopivaa sijaisemoa. Osa pennuista taas on ollut niin huonossa kunnossa, että heidät on sen vuoksi sijoitettu suoraan kotihoitoon. 


Kylpyhuoneen asukkeina ovat olleet mm. Alaska, Iris, Castor, Fanta, Pepsi, Hasse, Ascha, Casper, Pixie ja Paddy. Ennen heitä tuli Alice, jonka oli alusta lähtien tarkoitus jäädä minulle loppuelämän kotiinsa. Omat kissani, varsinkin Alice, ovat olleet oikeita kissadiplomaatteja, he ovat hyväksyneet vieraat kissat reviirilleen erittäin hyvin. Ajan myötä myös Iriksestä  on kuoriutunut erinomainen sijaisemo, joka on kasvattanut ja opettanut orpopentuja kesyn kissan tavoille. Ilman näitä aputassuja en pärjäisi, he ovat korvaamattomia.


Kaikki kissat ovat tuoneet mukanaan paljon iloa, mutta myös suruun on joutunut tottumaan. Muutaman kissan olen joutunut saattelemaan sateenkaarisillalle, koska heidät todettiin niin sairaiksi, että heitä ei enää voitu auttaa. Suren heitä vieläkin.


Sijaiskotina toimiminen vaatii ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Täytyy olla kiinnostunut kissojen ainutlaatuisuudesta ja arvostaa jokaista yksilönä, kahta samanlaista kissaa ei ole. Täytyy myös olla tuntemusta kissojen käyttäytymisestä, jotta osaa hoitaa kissaa sen tarvitsemalla tavalla. Kissojen käsittelyä ei saa pelätä, lääkitykset ym. hoitotoimenpiteet täytyy pystyä tekemään mahdollisimman stressittömästi vaikka kissa ei aina yhteistyöhaluinen olisikaan.


Täytyy myös varautua mahdollisiin ei toivottuihin-asioihin. Kissat voivat esim. tehdä tarpeitaan muualle kuin hiekkalaatikolle, vaikka yleensä ovatkin sisäsiistejä alusta lähtien. Ruukkukasvit ja pienet koriste-esineet voivat saada kyytiä. Varsinkin pentukissa voi tehdä yllättävän paljon tuhoa mikäli sen enrgiaa ei ohjata oikeanlaiseen toimintaan. Kodista voi siis joutua tekemään hieman "kis­says­tä­väl­li­sem­män", että arki sujuisi. Tarkoitus kuitenkin olisi, että kissa saisi sijaiskodissa asua kuten normaalissakin kodissa, eikä sitä karanteeniajan jälkeen tarvitsisi sulkea esim. vain yhteen huoneeseen. Suunnittelemalla ja kissojen tapoja seuraamalla asiat kyllä yleensä järjestyvät.


Suurin ilo syntyy siitä, kun sairaana sijaiskotiin tullut kissa toipuu, arka kissa kesyyntyy ja löytää ikioman loppuelämän kodin. Mikään TV-ohjelma ei korvaa sitä, kun kissa oppii jotain uutta, tulee ulos piilostaan, oppii leikkimään tai kiipeää vapaaehtoisesti syliin pyytäen ihmisen läheisyyttä. Ne hetket jäävät ikuisesti mieleen.


Sijaiskotikissoihin kiintyy joka kerta. Huolimatta siitä, että sinua on ehkä pidetty koko yö hereillä, sänkyysi on hypätty toistuvasti vain siksi, että ruokakupissa oleva ruoka ei satu olemaan mieluista tai kissanvessaan kautta on yritetty yön aikana kaivautua Kiinaan saakka ja hiekkaa on aamulla kirjaimellisesti ympäri taloa.  Sijaiskotikissasta luopuminen on aina vaikeaa, se täytyy vain hyväksyä.


Jatkaisinko sijaiskotina toimimista? Kyllä, ehdottomasti mikäli sille on tarvetta. Talo tuntuu aina niin tyhjältä ja hiljaiselta kun sijaiskotilaiset muuttavat pois. Toki välillä on mukavaa saada kylpyhuone ja sauna ihan normaaliin käyttöön, vaikka arki onkin opettanut kuinka suihkussa voi käydä kahden aran kissanpennun majaillessa samassa tilassa. Kuinka saunaa voisi samaan aikaan käyttää, sitä en ole vielä keksinyt...."
Yh­teys­tie­dot

Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31

07945 KUGGOM, Loviisa


puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi

yhdistys@loviisankissatalo.fi


Vierailut kis­sa­ta­lol­la

Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä. 


Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen. 


© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.